Planter kan give BEDRE INDEKLIMA

Planter kan give BEDRE INDEKLIMA
Om vinteren kan planter være med til at forbedre dit indeklima, fordi de renser luften og omdanner udåndingsluften CO2 til ilt.

Journalist kathrine schmeichel, Bolius

Planter i dit hjem kan være med til at forbedre dit indeklima, fordi de producerer ilt og giver en højere luftfugtighed, som især er en fordel om vinteren,
hvor luften er mere tør.        
        

 

HVILKE RUM?

Alle rum i din bolig er velegnede til at have planter i, hvis du gerne vil forbedre indeklimaet. Bare planterne får både vand og lys nok. Find planter, der egner sig bedst ift. lys- og temperaturfor- holdene i rummene og rummenes funktion. Dyrk fx kryd- derurter i køkkenet, og undgå varmekrævende og duftende planter i soveværelset. Planter kan dog ikke alene sikre et godt indeklima. Du skal også lufte godt ud et par gange om dagen, støvsuge ofte og ikke have uopvarmede rum i dit hjem om vinteren.  

Nogle planter kan også rense luften for forurenende stoffer. Forskerne ved ikke præcis, hvilke planter der er bedst til at rense luften for stoffer. Men planter, der bedst omdanner atmosfærens kuldioxid (CO2) til organiske forbindelser og ilt, og som får lys nok, er bedst til at forbedre indeklimaet.            

            

PLANTER GIVER BEDRE TRIVSEL

Undersøgelser viser også, at folk, der arbejder i et miljø med planter, generelt har mindre hovedpine og mindre sygefra- vær, de trives bedre, og deres produktivitet er større. Planter fungerer desuden som en slags 'støvsugere', der suger støvpartikler til sig ved hjælp af statisk elektricitet. Husk derfor at skylle støvet af planterne en gang imellem: Sprøjt dem med vand under
vandhanen eller bruseren, eller brug en forstøver.

 

 

PLANTER KAN RENSE LUFTEN FOR FORURENING

Vores indeluft indeholder tit kemikalier, fordi fx computere, elektronik, tæpper, tøj, maling og møbler afgiver dem som flygtige, organiske gasser. Undersøgelser har vist, at nogle planter kan optage forurening og dermed nedbryde nogle kemikalier i indeluften. Efeu, stuebirk, væddeløber og guld- ranke er nogle af disse planter. Vælg generelt bladrige arter, og vær opmærksom på at sætte dem lyst. Lysmængden kan falde flere hundrede gange, hvis du flytter en plante fra vinduet og ind i rummet.            

  

     

12 GODE PLANTER TIL INDEKLIMAET    

1. Afrikansk drageblodstræ

2. Almindelig efeu

3. Aloe vera

4. Edderkoppeplante, væddeløber

5. Fingerfilodendron

6. Fredslilje

7. Guldranke

8. Gåsefod syngonium

9. Småbladet paraplytræ

10. Stuebirk

11. Svigermors skarpe tunge/bajonetplante

12. Bregner

Holdbare planter med blomster er bl.a.:

1. Koraltop

2. Orkidé

Kilder: Indeklimaportalen.dk og Bolius.dk.        

                

Tilbage til nyhedsoversigten