Spar på vand / varme og el

subpage-image

Tænk på miljøet og din økonomi

 

Så skåner du miljøet og sparer penge.
Det er sund fornuft, at spare på energiforbruget, men der er mange myter om, hvordan du bedst gør det. Derfor har vi samlet de bedste råd til, hvordan du mest effektivt sparer på både vand, varme og el. 

 

Fælles eller individuelle målere?
84,4% af boligerne i Boligkontoret Fredericia har individuelle målere, og bor du i en af disse boliger, betaler du kun for dit eget forbrug + de faste afgifter og ELO. Målerne sidder på radiatorerne og ved det varme vand f.eks. på badeværelset eller under håndvasken i køkkenet. Her kan du derfor påvirke dine udgifter ved, at spare på dit daglige forbrug af vand, varme og el.

15,6% af boligerne i Boligkontoret Fredericia har fælles måler i kælderen, der samler hele ejendommens forbrug, hvorefter Boligkontoret Fredericia fordeler udgifterne ud på beboerne i forhold til deres boligstørrelse.

Få alle sparerådene ved at læse videre

8 el-spareråd

1. Standby
De røde eller grønne standby-knapper på tv, skærme, computere, opladere, ovne, kaffemaskiner og andre el-artikler er dyre i strøm – især ældre apparater.
Selvom apparaterne er slukkede, så stjæler de alligevel din strøm. Et gammelt tv har fx et standby-forbrug på 50-200 kr. pr. år – et nyt tv 2-30 kr. pr. år. Standby-forbrug kan nemt koste en familie med mange computere, tv-apparater mv. 1500 kr. om året.

Løsningen på standby-udgifterne er, at slukke alle apparater ved hver sin stikkontakt – eller ved at bruge en elspareskinne, hvor du automatisk slukker for alle apparater, der er tilsluttet din computer, når du slukker for selve pc’en (og tilsvarende for tv’et).
Alternativet er at samle alle rummets apparater i en samle-stikdåse med en fælles afbryderknap.

2. Lys
Lys sluger ca. 20% af en boligs elforbrug. Jo mere lys du bruger, jo mere kan du spare ved at skifte til sparepærer eller LED-pærer.
En sparepære og de nye LED-pærer er dyrere i anskaffelse, men de holder også 6-10 gange længere, så de penge er hurtigt sparet og dermed tjent.
HUSK: Del med 4, når du skal vælge wattstørrelse.
Plejer du at bruge 60 W, så svarer det til en 15 W sparepære, og 40 W svarer til 11 W sparepære osv.

3. Vask
Vask tøj ved den lavest mulige temperatur, og centrifugér med højest mulige omdrejninger. Kogevask ved 90°C er unødvendigt, tøj kan sagtens blive rent ved 60°C.
Kulørt tøj kan ofte vaskes ved 40°C eller 30°C i stedet for 60°C. Du halverer strømforbruget – og prisen – hver gang du går en vaske-type ned.

En vask ved

  • 90°C koster ca. 4 kr.
  • 60°C koster ca. 2 kr.
  • 40°C koster ca. 1 kr.

4. Tøjtørring
Brug kun tørretumbleren, hvis det er absolut nødvendigt – og hold fnugfilteret rent. Hæng i stedet tøjet på tørresnoren, helst udenfor for at undgå fugt – og spar ca. 5-7 kr. hver gang.

5. Køleskab og fryser
Tjek, at der er +5° C i køleskabet og -18° C i fryseren. Hverken mere eller mindre. Hver grad, temperaturen bliver sænket, koster 2-5% i øget elforbrug. For at måle den mest nøjagtige temperatur, kan du sætte et termometer i et glas vand. På denne måde bliver der ikke svingninger, når køleskabet åbnes og lukkes.
Tø madvarer op i køleskabet – så klarer frostvarerne en del af kompressorens arbejde, og det sparer strøm.

6. Madlavning i ovn
Udnyt ovnens for- og eftervarme; sæt maden i den kolde ovn, og sluk 5-10 min. før tid. Udnyt eftervarmen på de almindelige kogeplader ved at slukke, et par minutter før maden er færdig.
Brug brødrister, hvis du kun skal varme et par stykker brød.
Kartofler og grøntsager kan koges i 1-2 dl vand – jo mindre vand, jo mindre elforbrug.
Husk tætsluttende låg på gryder, så sparer du meget energi. Desuden begrænser du fugtig luft (fordampning), og du kan undgå, at emhætten skal køre for fuld styrke.

7. Madlavning i mikroovn
Spar 75% i strøm, ved at tilberede mindre portioner mad i en mikrobølgeovn.

8. Kaffemaskine og el-koger
En kaffemaskine, der brygger i en termokande og slukker automatisk, sparer strøm. Det er også billigere at varme vand i en el-koger end på komfuret.

8 vand-spareråd

1. Aflæs din måler
Hold øje med dit vandforbrug. Følg det evt. hver uge eller hver måned.

2. Bad i maks. 5 min.
Du bruger 10 l vand pr. minut i et brusebad. En liter koster ca. 5 øre, der svarer til 50 øre/min. Det lyder måske ikke af meget, men bader en familie på fire hver dag i 15 min. hver, så koster det 10.950 kr. om året. Bader hver person f.eks. kun 5 min./gang, sparer familien 7.300 kr. om året.

3. Tjek wc og vandhaner
Hold øje med utætte wc-cisterner og dryppende vandhaner. Bare tre dråber i sekundet giver 26.280 l om året – det koster dig mere end 1.300 kr. om året.

4. Fyld vaskemaskine og opvaskemaskine
Selvom mange vaskemaskiner i dag automatisk tilpasser vandmængden til tøjmængden og graden af snavsethed, så koster det stadig mere energi og vand, at vaske to halvfyldte maskiner end én fyldt.

5. Tandbørstning
Brug et vandkrus – lad ikke vandet løbe.

6. Tjek vandforbrug ved nykøb
Tjek vaskemaskinen eller opvaskemaskinens vandforbrug, når du skal købe nyt. Et stort vandforbrug, er ikke nødvendigvis ensbetydende med mere effektiv vask.

7. Vask bil med spand og børste
Bilvask med vandslange bruger let 200 liter vand og koster 10 kr. Med spand og børste bliver bilen ren med kun 10 liter og for kun 50 øre.

8. Koldt vand i køleskabet
Stil en kande koldt vand i køleskabet, og du slipper for at lade vandet løbe, hver gang du har lyst til et glas koldt vand.

8 varme-spareråd

1. Tjek dit forbrug
Hold øje med din varmemåler fx én gang om ugen.
Bruger du pludselig ekstra meget uden årsag, så kontakt din varmemester, der kan undersøge for eventuelle utætheder i systemet.

2. Maks 21°C i stuen
Sæt termostaten mellem 2 og 3 – tjek temperaturen med et termometer. Overvej at sænke rumtemperaturen, hvis du vil spare penge og skåne miljøet.
Sænker du rumtemperaturen med bare én grad, sparer du 5% energi. Om natten bør du dog maks. sænke med 3°C.
Under ferie og i sjældent brugte rum er 18°C nok. Koldere rum kan give fugtproblemer og måske allergi- eller astmasymptomer.

3. Brug alle radiatorer i samme rum
1 brandvarm radiator koster mere i energi end 3, der kører på kvart drift. Hold derfor en jævn temperatur. En optimalt indstillet radiator, er kun lunken på den øverste tredjedel og kold på den nederste del.
Husk også at mærke på returløbet fra radiatoren, der ikke må føles varm, men skal være lunken/kølig.

4. Sæt radiatoren fri
Dæk aldrig en radiator til – hæng ikke tøj på den, og lad ikke gardiner og større møbler stå lige op ad den, for så skruer termostaten automatisk op og det koster.
Stil helst møbler 30-50 cm fra radiatorerne.

5. Daglig udluftning med gennemtræk og slukkede radiatorer
Luft ud med gennemtræk 2-3 gange om dagen i 5-10 min. hver dag – et vindue på klem er ikke nok. Husk at lukke for termostaterne under udluftningen.
Den type hurtig udluftning, afkøler ikke vægge og møbler. Tværtimod så er møbler og vægge med til at genopvarme den nye, friske og tørre luft. Fugtig luft tager længere tid at varme op.
Udluftning på over 30 min. – f.eks. hvis vinduer står åbne hele dagen – afkøles også vægge og møbler, og så bliver det dyrt at varme rummet op.

6. Tjek varmtvandsbeholderen!
Hold varmtvandstemperaturen på 50-55°C.
Højere temperaturer kan give kalkdannelser i varmtvandssystemet, og det øger varmeudgiften.
Lavere temperaturer kan give bakterievækst. Husk også korte brusebade.

Alt afhængig hvor du bor, kan din mulighed for at regulere brugsvandstemperaturen være forskellig. Nogle steder kan man som beboer selv regulere det, mens andre er tilkoblet et centralt system og må affinde sig med den temperatur, der stilles til rådighed. 

7. Tjek træk
Blafrer gardinet, eller mærker du træk fra vinduet, så mangler vinduet måske en tætningsliste – og det koster. Kontakt din varmemester eller sæt selv en tætningsliste på.

8. Udnyt den gratis varme fra solen
Træk gardiner og persienner helt væk/fra, når solen skinner.